Powertools: Weten wat je goed kunt inzetten in je leven

Powertools for living: voor jongeren en met Paarden!
Power Tools for Living is een trainingsaanbod voor die jongeren (vanaf 10 jaar) voor wie bijvoorbeeld naar school gaan/ de omgang met anderen/ een doel voor ogen hebben, niet vanzelfsprekend is. In het algemeen is het doel van Power tools for Living om sterker in het maatschappelijk leven te komen staan. Power Tools for Living is door Anita Blonk ontwikkeld op basis van een effectief gebleken programma uit de Verenigde Staten (Magnelli & Magnelli).

De woorden Powertools for Living zeggen eigenlijk al waar in het dit programma om gaat. Er wordt gewerkt aan gedrag van jongeren aan de hand van een aantal handvaten, de Powertools, die je nodig hebt om stevig in je schoenen te staan voor het leven: respect krijgen en geven, verantwoordelijkheid hebben en krijgen, je relationele vaardigheden verder ontwikkelen, omgaan met grenzen van jezelf en anderen, weten waar je trots op bent, wat dierbaar voor je is en hier zuinig mee om kunnen gaan,  het maken van keuzes en het overzien van de mogelijke consequenties van die keuzes.  

Het werken met de paarden maakt het zo effectief omdat paarden op een natuurlijke manier laten voelen aan jongeren waar het om draait in het leven. Een paard van 600 kg kun je niet negeren, daar doe je iets mee. Wat je dan leert, kun je dan ook toepassen in je gewone leven. 

De training

In een zestal bijeenkomsten van 2 uur worden thema´s in de groep behandeld. Hierbij staan de activiteiten met de paarden centraal: het opdoen van leuke, spannende, succesvolle ervaringen en deze ervaringen nabespreken met mensen van de eigen leeftijd. Paarden blijken jongeren heel makkelijk mee te kunnen nemen in een betekenisvol leerproces, wat ook nog gewoon gezellig is. Het wordt niet zwaar ondanks dat we met stevige onderwerpen aan de slag gaan. 

Ouders kunnen observeren en soms ook meedoen, dit in samenspraak met de jongeren. Het lijkt zinvol dat ouders ook zelf ervaren wat de thema´s inhouden. Als er behoefte is, kan er ook een sessie voor ouders worden georganiseerd.  Bij deelname wordt bekeken of de jongere en de groep bij elkaar passen zodat het leuk en betekenisvol wordt. 

Het programma

Het trainingsaanbod bestaat uit:

  1. een individuele kennismaking met jongere en ouders/verzorgers: 45 minuten
  2. 6 sessies met paarden voor de jongeren: de Powertools: 6 keer 2 uur inclusief pauze
  3. Een oudersessie: 1.5 uur
  4. Een individuele afsluiting met jongere en ouders/verzorgers: 45 minuten

 

Organisatie

Plaats: De Gagelhoeve in Mill 
Start: open inschrijving, start april en september, op zaterdag van 15.30 tot 17.30 uur.
Kosten voor het trainingsaanbod: 390 euro per jongere. 

Aanmelding kan individueel plaatsvinden. Een organisatie, bijvoorbeeld een samenwerkingsverband in het onderwijs of een jeugdzorginstelling kan ook aanmelden voor een groep jongeren (minimaal 6 jongeren met hun begeleiders/ ouders); data en tijd worden in overleg afgesproken.  


De begeleider dr. Anita Blonk is een gedragswetenschapper: Orthopedagoog-Generalist en Kinder& Jeugd psycholoog, geregistreerd in het BIG en SKJ-register. zie verder:  Anita Blonk

Artikel in De Gelderlander 2014

Contactinformatie

Voor het maken van een afspraak of informatie. Bel of mail met De Gagelhoeve.

Contact opnemen met de Gagelhoeve

Ervaringen

Geen nieuws items.

Bekijk alle ervaringen Laat een review achter